Visie

Onze samenleving is in al die jaren best ingewikkeld geworden. We hebben met elkaar, met dank aan de marktwerking, een onoverzichtelijk veld gecreëerd. Met experts die aanbieden, adviseren, regie voeren, veiligheid monitoren. Naast de experts die er van oudsher altijd al waren: de ouders, de leerkracht, de huisarts, de wijkagent. 

In zaken dat het misgaat zien we dat er op veel fronten fouten zijn gemaakt. Daarnaast roept de onoverzichtelijkheid zelf al stress en spanning op. Bovenop de problemen waarvoor mensen hulp zoeken.

Uit de onderzoek van o.a. Deetman (2011), De Winter (2019), Bruning (2023) blijkt dat de overheid keer op keer faalt in het helpen van gezinnen, ouders, kinderen die zorg nodig hebben. De jeugdzorg en -GGZ doen het niet beter dan 75 jaar geleden terwijl er wel meer aanbieders zijn, meer verschillende geldstromen en meer regels. De vraag naar zorg is inmiddels zo toegenomen dat hij bijna niet meer te bedienen is. Iedere professional, iedere organisatie, doet wat hem of haar goeddunkt, vanuit het eigen vakgebied. In afwachting van beter beleid of een ander systeem…

Vaak denken we dat nieuwe regels, nieuw beleid tot oplossingen gaat leiden. Stellaard (2023) haalt ons uit deze ’droom’ en constateert in haar proefschrift dat nieuw beleid juist maakt dat het allemaal complexer wordt, meer geld kost en zelden een oplossing biedt.

Stichting Een Friese Wind gaat er vanuit dat alles wat we nodig hebben in de zorg, er al is. De uitdaging en de kansen liggen in het verbeteren van samenwerking. In die samenwerking is het nodig dat we elkaars rol respecteren en dat we bereid zijn om iets van onszelf te durven inleveren.

Missie

Stichting Friese Wind biedt inspiratie en energie aan professionals in alle domeinen: zorg, onderwijs, gemeente, overheid, GGZ, jeugdhulp, justitie, verslavingszorg, artsen en huisartsen, GGD, preventie, wijkteams, sport en cultuur. Ter bevordering van domeinoverstijgende samenwerking. Samen bouwen aan een netwerk waarin we elkaar vertrouwen, elkaar inspireren en in co-creatie met de mensen die hulp vragen nieuwe initatieven vormgeven samen met de kinderen, jongeren en ouders die het nodig hebben.

Dit doen we door domeinoverstijgende netwerkbijeenkomsten te organiseren, samen met de doelgroep. Daarnaast bouwen we aan een lerend netwerk, die meedenkt in complexe vraagstukken in Friesland en daarbuiten. Organisatieoverstijgend, domeinoverstijgend, out-of-the-box.

Voetbal is simpel, het is alleen moeilijk om simpel te voetballen, zei Johan Cruyff ooit. Met zorg is het niet anders. Het is simpel, we doen moeilijk en geven dan ‘de regels’ de schuld. De kansen voor verbetering liggen in samenwerking en afstemming, elkaars rol respecteren en het belang van het kind, de ouders, het gezin voorop te stellen.

Nieuws

Zorgprofessionals in Friesland verbeteren de jeugdzorg van binnenuit

Dat het anders kan en moet, is ook afgelopen week weer gebleken, toen een aantal ZIKOS-afdelingen (Afdelingen voor Zeer Intensieve Kortdurende Observatie en Stabilisatie(ZIKOS) en onderdeel van JeugdzorgPlus) sloten na de uitkomsten van een onderzoek onder jongeren. Geweld in de jeugdzorg, slechte communicatie tussen medewerkers, slechte samenwerking tussen huisartsen, onderwijs, zorg en ouders, zomaar een opsomming van zaken die beter kunnen.

Lees verder »

JONGEREN HOUDEN WETHOUDER EN ANDERE PROFESSIONALS EEN SPIEGEL VOOR

Slachtoffers van mishandeling en verwaarlozing blikken terug op hun hulpgeschiedenis “We weten allemaal wat er nodig is en toch helpen we niet op tijd, zijn we niet doortastend genoeg” zegt Marianne Poelman geraakt. De wethouder en ambassadeur van de vernieuwing in de GGZ in Friesland was vrijdag aanwezig bij een spiegelgesprek in Sneek, georganiseerd door KieN in samenwerking met het Regiecentrum Bescherming en Veiligheid. Poelman luisterde samen met anderen de verhalen van zes jongeren en volwassenen die huiselijk geweld en verwaarlozing meemaken of hebben meegemaakt. De anderen: een jeugdarts, een huisarts, een kinder- en jeugdpsychiater, een klinisch psycholoog en een manager van Veilig Thuis.

Lees verder »

Interview met Resie Bessems

Resie Bessems is een door de wol geverfde professional met allerlei titels, die aangeven dat ze met kinderen, volwassenen en gezinnen mooie dingen kan doen. Daarnaast leidt ze nog dagelijks professionals op. In Friesland heeft ze jarenlang als praktijkopleider gezorgd voor goed opgeleide professionals in de jeugdzorg. Zij is hoofddocent geweest van het blok management in de opleiding tot klinisch psycholoog en ze heeft samen met anderen een opleidingsinstituut voor systeemtherapeuten: de swolsche school. Resie is een inspirerende persoonlijkheid die als keynotespeaker op het congres de verbinding maakt tussen zorg en onderwijs.

Lees verder »

Interview met Jolande ter Avest

Jolande ter Avest is familierechtadvocaat en mediator. Als keynotespreker vertelt zij 23 maart op het congres ‘een Friese Wind door Jeugdzorg’ over de kracht van samenwerking bij complexe scheidingen. Zij is een bevlogen professional, met hart voor haar werk, die in de vuurlinie moeilijke dingen doet. Ooit werkte zij als communicatieadviseur bij arbeidsvoorziening. Een verhaal over de ontwikkeling van een vakvrouw, in een tijd waarin complexe scheidingen steeds vaker de maatschappij en de zorg ontwrichten

Lees verder »
Stichting-Een-Friese-Wind

© 2025 Een Friese Wind | Alle rechten voorbehouden.